Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) už aj v Trenčianskom kraji

Dňa 12.5.2016 sa uskutočnilo informačné stretnutie zástupcov prvých škôl a organizácie so záujmom o zapojenie sa do programu v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktoré organizovalo Krajské centrum voľného času v Trenčíne.

Na otázku: „Čo dnešným mladým ľuďom chýba?“ sme získali odpovede od tých, ktorí s nimi pracujú:

-      Prevzatie zodpovednosti za vlastný život

-      Iniciatíva, tvorivosť

-      Vedomosť o právach, ale hlavne o zodpovednostiach

-      VYTRVALOSŤ

-      Cieľavedomosť

-      Spolupatričnosť, obetavosť, nezištnosť

-      Pozitívny vzťah k okoliu, ľuďom v komunite

-      Talent, kreativita, ktorá ich odlišuje od ostatných.....

 

Absencia vyvážených príležitosti pre mladých spolu s nedostatkom ocenenia od spoločnosti, vedie k tomu, že mladí strácajú motiváciu a nerozvíjajú sa. Aj preto sme presvedčení, že zvýšenie motivácie a očakávaní spolu s vyváženým vzdelávaním a spoločenským uznaním môže dlhodobo zlepšiť životy mladých ľudí na Slovensku

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE www.dofe.sk ) je komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote.

Program je súčasťou celosvetovej Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu a už od roku 1956 podporuje mladých ľudí naprieč spoločnosťou v 140 krajinách po celom svete na ich ceste k samostatnosti, sebavedomiu, úspechu v živote a sociálnemu cíteniu.

V programe DofE si mladí ľudia stanovujú individuálne ciele a výzvy v niekoľkých aktivitách a na ceste k ich splneniu posilňujú svoju zodpovednosť a vytrvalosť, poznávajú a prekonávajú sami seba a získavajú nové zručnosti, užitočné pre ďalší akademický aj pracovný život. Zapojením sa do programu sa navyše stávajú súčasťou medzinárodnej komunity.

Stretnutie otvorila vedúca oddelenia školstva, mládeže a športu Úradu TSK Eva Žernovičová a predstavila manažéra programu Miloša Ondrášika, ktorý podrobne predstavil ciele a program zúčastneným. Trenčiansky samosprávny kraj podporuje všestranný rozvoj mladých ľudí pôsobiacich na jeho území aj prostredníctvom aktivít koordinátorky práce s mládežou Ing. Silviou Štefánikovou z Krajského centra voľného času v Trenčíne.

Do programu sa v najbližšom roku môžu zapojiť školy a organizácie pracujúce s mládežou, ktoré sú aktívne a chcú obohatiť ponuku rozvojových aktivít pre svojich mladých ľudí. Pre úspešné zapojenie sa do programu je potrebné kontaktovať programového manažéra pre západné Slovensko Miloš Ondrášika na milos.ondrasik@dofe.sk alebo telefonicky na 0908 210 528. Po podpise zmluvy a licencie pre poskytovanie programu, môže vyškoliť minimálne dvoch zamestnancov, ktorí budú program s podporou Národnej kancelárie v organizácii poskytovať.


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac August 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31